maanantai 29. marraskuuta 2010

Talvi se on täälläkin

Kävimme lauantaina Tonyn kanssa keskustassa speedshoppaamassa. Aivan kauhea ruuhka, järkyttävää.

ABC:stä eli American Book Centeristä löytyi tällainen espressokone joka suoltaa ulos kirjoja.
Kone printtaa ja sitoo viidessä minuutissa minkä vain kirjan kansineen, jonka viet tai lähetät paikalle pdf-tiedostona. Jännittävä keksintö varsinkin niille pöytälaatikkokirjailijoille, jotka eivät vielä ole löytäneet kustantajaa. Lisää tietoja masiinasta tästä ABC:n linkistä.

Nopeaa toimintaa eikä kirjan hintakaan ei päätä huimaa: € 12,50 plus 6 senttiä per sivu.


***

Talvi on saapunut Hollantiin ja sen mukana se jokavuotinen luisteluhysteria. Aamun tärkein uutinen radiouutisissa oli talven ensimmäinen luistelumaraton luonnonjäällä, järjestettiin tänä iltana. Iltauutiset sen sijaan keskittyivät lumen tulon aiheuttamaan liikennekaaokseen - maanteillä oli iltakuuden aikaan yhteensä 880 kilometrin ruuhka. Ja lunta tupruttaa vieläkin eli ihan talvista on! Minä pyöräilin tuiskussa ja tuulessa töistä kotiin mutta huomenna jätän kyllä pyörän parkkiin kotikadulle, sen verran liukasta oli.

Ja loppuviikoksi on luvattu kiristyvää pakkasta, antaa tulla vain!

maanantai 22. marraskuuta 2010

Öljypallo

Viikonlopun herkku oli perinteinen hollantilainen talvinamupala: öljypallo eli oliebol. Kyseessä on munkki jossa on sisällä rusinoita ja päällä paljon tomusokeria. Palloja myydään usein suurissa kojuissa katujen varsilla. Hieman sitkeämpää purtavaa kuin suomalainen munkki mutta hyvin maistui ;-D

Kuva: excelsior-beusichem.nl

sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Protesti

Olin eilen mukana protestoimassa Leidsepleinillä. Paikalle saavuttiin tietenkin pyörällä.

Tämä taiteilija ikuisti protestitunnelman kankaalle.


Paikalla oli järjestäjien mukaan noin 20 000 henkilöä. Tunnelma oli rauhallinen ja leppoisa. Väkeä oli vauvasta vaariin. Protesti kesti noin tunnin verran: kuuntelimme lyhyitä puheita, taputimme lyömäsoitinryhmän mukana ja lopuksi lauloimme kaikki protestilaulua bändin säestyksellä. Tilaisuus päättyin tietenkin suureen huutoon teeman Nederland schreeuwt om cultuur mukaan.

Vastaavia tilaisuuksi järjestettiin eilen ympäri Hollantia, yli 60:llä eri paikkakunnalla. Tapahtumiin osallistui uutisten mukaan yli 75 000 henkilöä.

Saa nähdä oliko tuosta mitään apua - hallitus tekee joulukuun puolella päätöksiä kulttuurialan säästötoimista. Hallitus päätti jo menneenä torstaina, että pääsylippujen (esim. konsertit, festivaalit, elokuvateatterit) arvonlisävero nousee ensi vuoden alusta kuudesta yhdeksääntoista prosenttiin. Eli kolmentoista prosentin korotus, tuntunee itse kunkin kukkarossa...

torstai 18. marraskuuta 2010

Hyvää tuulta ja lauantaina huutamaan

Viime viikolla oli kova syysmyrsky - satoi ja ukkosti niin että ikkunat helisivät. Puiden lehdet kasautuivat kaduille.

Muuten täällä on vallinnut hyvä tuuli ja pirteä olo. Aurinko paistoi maanantaina ja tiistaina, teki hyvä saada kunnon valoa!

Eilinen pyörämatka keskeytyi tällaiseen näkymään. Aika ylläri, en ole kahden vuoden aikana nähnyt siltaa kertaakaan ylhäällä.

Siinä sitten odoteltiin ja odoteltiin ja lopulta päästiin rapakon toiselle puolelle.

Kulttuurinystävät valmistautuvat lauantaiseen protestipäivään. Iskulauseena on Hollanti huutaa kulttuuria. Protesteja on ympäri Hollantia, Amsterdamissa Leidsepleinillä. Sinne sitten lauantaina klo 16.00!

lauantai 13. marraskuuta 2010

Pekka mainostaa joulukuun konsertteja

Pekka Kuusisto Amsterdam Sinfoniettan solistina ja konserttimestarina joulukuussa!

Selloja, selloja enemmän selloja

Suomesta kotiutuminen on sujunut ryminällä. Palasin keskelle kolmatta Amsterdamin Sellobiennaalia ja Musiikkitalo on ollut tällä viikolla täynnä elämää - ja selloja.

Yksi sello roikkui katostakin

Aloitimme eilisen työpäivän Bach & Breakfast-konsertilla: ensin croissant-aamupala talon aulassa ja sitten saliin kuuntelemaan J.S. Bachin neljättä soolosellosarjaa. Hauskaa istua täpötäydessa konserttisalissa aamulla kello 9.30!

Muualla talossa saattoi seurata mm. Air Cello-esityksiä. Siis tiedättehän, kuten ilmakitaransoittoa ja "ilmakapellimestarointia". Suurelle seinälle heijastettiin videokuvaa soittajasta.



Illalla olin kuuntelemassa sellokilpailun finaalia, Sinfonietta orkesterina. Saliin on aina mukava mennä kun siellä on niin lämmin ja saunamainen tunnelma, heh.


Talossa riittää kuvattavaa - ja portaita.



Kilpailun voittajaksi ja yleisön suosikiksi valittiin 26-vuotias Joann Wang - minun suosikki!

maanantai 8. marraskuuta 2010

Suomessa

Nyt on juhlat takana. Ensin juhlittiin perjantaina minun synttäreitä, sitten lauantaina ja sunnuntaina siskon häitä.

Luntakin tuli viikonloppuna, aivan kuten tilasin. Huomiseksi on luvattu lisää. Pakkasta on ollut pari astetta, Tony-parka kauhean kylmissään kalsareista ja kaksista sukista huolimatta. Ei kuulemma voi ymmärtää miten täällä sitten selvitään hengissä kun pakkasta on 30 astetta enemmän. Onneksi on sauna!

Tony lähti tänään takaisin sinne Hollannin lämpöön, minä lomailen vielä pari päivää. Odottelen jännityksellä huomista lumimyräkkää :-)

keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Lähtökuopissa

Syysloistoa sisäpihalla

Vakuutustarkastaja kävi viime viikolla, otti pari valokuvaa vesivahingosta ja poistui kymmenen minuutin jälkeen.
Vuokralautakunnan mieskin laittoi viestiä. Hän on ollut yhteydessä asianajajaan, joka kertoi että tällä hetkellä ei nosteta uusia kanteita asunnonvälitysfirmaa vastaan. Eräs meneillään oleva oikeusjuttu on nimittäin viety korkeimpaan oikeuteen asti ja siitä odotellaan nyt päätöstä. Tuo juttu tulee ilmeisesti vaikuttamaan paljon muihinkin (jo vireillä oleviin) oikeusjuttuihin välitysfirmaa vastaan.
Odotellaan.

Things do happen here, but not very fast.

***

Täällä aletaan pikku hiljaa valmistautua Suomeen lähtöön. Juhlavaatteet on valittu, stroopwafelit hankittu. Nyt vain toivotaan ettei Islannista tule minkäänlaisia tuhkapilviä tänne tai Suomeen päin. Ja lunta voisi myös sitten sataa viikonloppuna, laitoin sen jo tilaukseen.