tiistai 14. kesäkuuta 2011

Kulttuuria ja taidetta!

Blogissa on ollut aika hiljaista mutta muuten takana on varsin tapahtumarikas viikko. Esimerkiksi meidän jääkaappi heitti veivit noin viikko sitten. Nyt odotellaan edelleen uutta saapuvaksi. Kummasti sitä vaan tottuu elämään ilman jääkaappia - mutta olkaa te toimivan jääkaapin omistajat onnellisia!

Hollannin kulttuurielämä sai yhden lisänaulan arkkuunsa viime perjantaina kulttuuriministeri Halbe Zijlstran julkistaessa säästösuunnitelmansa. 900 miljoonan euron kulttuuribudjetista leikataan 200 miljoonaa mikä tarkoittaa tuntuvia muutoksia. Täysin loppuunpelattu ei tämä peli vielä ole, loppukuusta aiheesta keskustellaan parlamentissa. Mutta ei näytä hyvältä! Noin 15 eri festivaalia jää ilman tukea, kolmelta suurelta sinfoniaorkesterilta käännetään rahahanat kiinni (seitsemän jää jäljelle), teatteri- ja kuvataidealan monet instituutiot joutuvat etsimään muita rahoittajia. Vielä ei ole tiedossa miten meidän orkesterille (=jousiorkesteri) käy, saamme tällä hetkellä 40% tuloista valtiolta avustuksena. Mutta näyttää siltä että vuosi 2013, jolloin uudet säännöt astuvat voimaan, olisi hyvä vuosi vaihtaa maata!!
Lisätietoa Hollannin kulttuurikatastrofista löytyy suomeksi tästä linkistä.

***

Minä kunnostauduin erinomaisesti kulttuurikuluttajana viime viikkoina. Olin torstaina työkaverin kanssa katsomassa afrikkalaisvaikutteista Fela!-musikaalia Carré-teatterissa - työkaveri oli saanut pari ilmaislippua meidän talon McSteamyltä joten sinne vain ;-D Nautittiin kovasti, musikaalista siis!

Sinfonietta konsertoi reilu viikko sitten Xenakis-säveltäjän merkeissä (sellaista apua missä korvatulpat!?-musiikkia) ja eilen pyyhälsin Concertgebouw:un suuren sinfoniaorkesterin konserttiin. Olen silloin tällöin (salaa) ajatellut että suuret sinfikset ovat musiikkialan dinosauruksia, mutta muutinkin eilen mieltäni: orkesteri soitti kattokruunut helisten Stravinskyn Petruskan ja huh huh - ei muuta kuin oksat pois! Liikkeellä oli kaikkea muuta kuin dinosaurus, mieletön meno ja vauhti!

Sunnuntaina olin Hilversumissa tutustumassa erilaisiin ateljeisiin avoimien ovien päivänä. Tässä pari kuvaa Anne-Marin ateljeesta - hän suunnittelee erilaisia kuvioita (Patternfly), joita voi soveltaa vaikka mihin, esim. verhoihin, tapetteihin, astioihin, vaatteisiin jne.


Kävimme vanhassa postitalossa, joka on nykyisin täynnä erilaisia ateljeita - sieltä löytyi vaikka mitä...

Puutaidetta

Kätevä harava?

Kellarista löytyi videotaidetta...

ja tällainen webcam ;-D

Entäs nämä tuolit? Eipähän tarvitse enää miettiä mihin istuessaan ripustaa takkinsa!


Ja lähtiessä löydettiin vielä maailman kapein varauloskäytävä ;-D

Ei sitä jaksa kuin ihmetellä miksi kulttuurin arvostus on täällä niin nollassa. Tuoltakin ateljee-kierrokselta tarttui mukaan niin paljon iloa, innostusta, inspiraatiota ja hyvää mieltä. Puhumattakaan eilisestä konsertista! Kovin voimaton olo.

(alin kuva: T. Coronel)

2 kommenttia:

  1. Ilman luovuutta elämä on kuin uuniperuna ilman uunia, unohdit muuten mainita tuosta hissistä (alin kuva oikealla) jolla nousitte kerrokseen...monta teitä oli siinä? ;))

    VastaaPoista
  2. Hihhih, eipä olisi kyytiin mahtunut! Se on sellainen ravintolan ruokahissi. Hyvä että pääsin "varauloskäytävästä" läpi.

    VastaaPoista