maanantai 1. elokuuta 2011

Museossa (taas)

Kävin tänään tutustumassa Tropenmuseumiin. Nimensä mukaisesti museossa on näytteillä monenlaisia esineitä trooppiselta vyöhykkeeltä.

Esillä oli myös paljon kertomuksia, videoita, valokuvia, maalauksia ja esineitä Alankomaiden entisistä siirtomaista - erityisesti Alankomaiden Itä-Intiasta eli nykyisestä Indonesiasta.

Kertailin mielessäni Alankomaiden historiaa enkä voinut olla (taas) ihmettelemättä miten aikoinaan niin suuri ja menestyksekäs kauppavaltio kutistui tällaiseksi kirpun kokoiseksi pläntiksi Euroopan kartalla.

Alankomaiden siirtomaahistoria alkoi jo 1500-luvulla. Valloituksia oli mm. Pohjois-Amerikassa (New Amsterdam, nyk. New York), Etelä-Amerikassa (Suriname), Karibialla (Aruba, Curaçao), Etelä-Afrikassa (Kapmaa), Taiwanissa, Sri Lankassa, Intiassa, Indonesiassa ja Uudessa-Guineassa.

Pikku hiljaa siirtomaita menetettiin varsinkin Isolle-Britannialle ja toisen maailmansodan aikaan myös Japanille. Vanhoista siirtomaista jäi Alankomaille loppujen lopuksi vain saaret Aruba, Curaçao ja Sint Maarten (josta siitäkin puolet on ranskalaisten hallusssa).

Jäljelle jäi lisäksi rikas historia, johon kuuluvat niin satoja vuosia kestäneet menestyksekkäät kauppatarinat kuin myös synkät kertomukset alkuperäisväestöjen hyväksikäytöstä ja vapaudenriistosta.

Edelleen sanotaankin, että Amsterdamin koko vanha keskusta idyllisine kanavataloineen on rakennettu orjarahoilla.










Vaikuttava museo. Astuessani ulos auringonpaisteeseen olikin vähän pöllähtänyt olo, kuin olisin ollut aikamatkalla ;-D
Talossa (kuten historiassakin) oli aivan valtavasti nähtävää ja koettavaa, pitää mennä toisenkin kerran ihmettelemään!

2 kommenttia:

  1. Hieno museo! Tuollainen ”aikamatkailu” on aina mukavaa. Naurahdin siveysvyölle ja ihastelin värikkäitä hevosia, kiitos virtuaalikierroksesta museossa!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista - hieno paikka tosiaan! :-)

    VastaaPoista