keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Willem-Alexanderin ja Máximan haastattelu

Tänä iltana telkussa näytettiin kauan odotettu Willem-Alexanderin ja Máximan haastattelu. Ei suinkaan suora sellainen, vaan pari viikkoa sitten nauhoitettu. Lähes tunnin mittainen keskustelu yllätti avoimuudellaan ja suoruudellaan. Suoria hollantilaiset tunnetusti ovatkin, minun mielestäni ihan ärsyttävyyksiin saakka - hienotunteisuus ja tahdikkuus eivät välttämättä ole avainsanoja tätä kansaa kuvatessa. 


Tv-ruudussa puhui itsevarma ja asiantunteva tuleva kuningas. Aivan hetkellisesti jopa hiukan arroganttikin näin suomalaisesta näkökulmasta; päällimmäiseksi jäi kuitenkin luotettava ja varma vaikutelma. Máxima oli puolestaan lämmin ja kohtalaisen sanavalmis, omalla tyylillään ja aksentillaan. Hyvä yhdistelmä!

Haastattelun suoruus ilmeni siinä, että kaikki viime vuosien vaikeat aiheet nostettiin kuin kissat pöydälle. Kysymyksiä sateli Máximan isästä (ei ole paikalla 30.4. yhteisestä päätöksestä), prinssi Frisosta (terveydentilassa ei muutoksia, makaa edelleen lontoolaisessa sairaalassa) kuin kuninkaan roolistakin (poliittista valtaa vaiko vain seremoniallinen rooli - W-A hyväksyy tarvittaessa sen mitä parlamentti ikinä lakien mukaisesti päättääkin). Vastaukset olivat lähestulkoon yhtä suoria kuin kysymyksetkin, ilman sen suurempia väistöjä (luulen kyllä, että osa haastattelusta oli leikattu pois).

Minun kulmakarvat nousivat kaikkein korkeimmalle Willem-Alexanderin vastatessa kysymykseen hänen ja Máximan roolijaosta. Haastattelija tiedusteli näkeekö pariskunta tulevan kuninkuuden/kuningattaruuden yhteisenä hankkeena, tehtävänä. Willem-Alexander vastasi pontevasti absoluut niet (ei missään tapauksessa), maassa voi olla kerrallaan vain yksi hallitsija - kuningas - tehtävät kuuluvat hänelle. Máxima on toki mukana tukemassa, mutta on muuten kiireinen omien kansallisten ja kansainvälisten töidensä kanssa. Mitään Bill ja Hillary Clintonin kaltaista kaksikkoa ei siis tulla näkemään.

Kankeita kuninkaallisia ei onneksi ole tiedossa, Máximaakaan ei kuulemma sen kummemmin tarvitse tituleerata tai pokkuroida - ik blijf gewoon Máxima hoor (minä pysyn ihan vain Máximana!) totesi tuleva kuningatar itse! Suuri plussa ja papukaijamerkki!

4 kommenttia:

 1. Eiköhän tuo jonkin asteinen ylimielisyys, kuulu kuvaan. Elävät niin kovin erillaista arkea, ja tuskin tajuavat minkälaista on elää normaalia elämää, käydä säännöllisesti töiss, maksaa lainojaan jne.

  Kaunis kuningatar teille on tulossa!

  Miksi ihmeessää veljeä hoidetaan Lontoossa, eikä Amsterdamissa? Luinkin jostain lehdestä, että kuningatar lentää usein Englantiin poikaansa katsomaan.

  VastaaPoista
 2. Voi olla juu, tuskinpa ainakaan W-A:lla on paljoa käsitystä matti meikäläisen elämästä. Ei taida olla huolia asuntolainasta, työttömyydestä, eikä verojakaan tarvitse maksaa!! Tili pysyy varmaan aina mukavasti plussan puolella.
  Prinssi Friso perheineen asui töiden vuoksi Lontoossa jo ennen onnettomuutta - ilmeisesti lapset ovat siellä koulussa, koti on siellä, joten palasivat sitten sinne Hollannin sijaan.

  VastaaPoista
 3. Tämä onkin mielenkiintoista, kun kuninkuus vaihtuu. Maximasta välittyy ainakin kuvien perusteella lämmin vaikutelma, ja aivan upean näköinenhän toki myös on. Surullsta tuo prinssi Frison tilanne :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maxima on aina hymyilevä ja symppiksen oloinen, varmaan saadaan hyvä kuningatar. Hän on myös kuningashuoneen suosituin jäsen.
   Prinssi Frison tila tuskin enää muuttuu tai kohenee, miksihän pitävät näinkin pitkään hengissä, toivoa kun ei ilmeisesti ole (lehtien perusteella)?

   Poista