sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Muistoja 1950-luvulta


Eilen olin Rotterdamissa myymässä cd:tä meidän konsertissa. Menomatkalla ihailin Rotterdamin uutta päärautatieasemaa, joka avattiin maaliskuussa seitsemän vuoden remontin jälkeen. Kerrassaan hieno rakennus - on tilaa, korkeutta, leveyttä, valoa. Se entinen assa oli aivan kauhean ruma. Avattu vuonna 1957 ja se näytti tältä:

Rotterdamin entinen päärautatieasema (kuva: Wikipedia)
Muutin itse vuonna 1996 Hollantiin, Rotterdamiin, ja muistan hyvin kuinka pidin rakennusta alusta alkaen rumimpana koskaan näkemänäni.

Uudessa asemassa on virtaviivaisuutta.

Tänään kävin tutustumassa IJ-joen varrella olevaan Kompaszaal-kahvila/ravintolaan. Sepä oli vasta erikoinen paikka, aivan kuin olisin matkustanut ajassa 1950-luvulle. Rakennus on peräisin tuolta vuosikymmeneltä ja toimi silloin KNSM-varustamon lähtö- ja tulohallina.

Wikipedia tietää kertoa, että suurimmillaan varustamo oli vuonna 1939, jolloin se omisti 79 laivaa. Laivoista jopa 48 tuhoutui toisessa maailmansodassa, mukanaan lähes 250 henkilöstön jäsentä - syynä liittoutuneiden miinat, torpedot, pommit ja kranaatit. Ala-aulan seinällä oli tästä muistolaatta. 

Kompaszaalissa järjestetään nettisivun mukaan usein tanssi-iltoja (musiikkia 1920-1960-luvuilta, tangoa) ja elokuvailtoja. Ulkona on terassi IJ-joki-näkymällä. Tänään siellä oli aika hiljaista (sain rajattua ne muutamat asiakkaat kuvien ulkopuolelle), kesällä varmaan riittää enemmän kävijöitä.


Minä luin lehteä ja herkuttelin. Tilasin brownien ja se oli näin sievän näköinen.
Luulen että tässä paikassa tullaan käymään vielä useamman kerran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti