keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Muistoja opiskeluajoilta

Eilinen musahistorian tunti oli oikein kiintoisa. Aloitamme valistuksen ajalta eli 1700-luvun puolivälistä ja etenemme siitä kevään mittaan nykypäivään saakka. Opettaja on vanhempi herrasmies, oikein ystävällinen ja innostunut aiheesta. Käyttää oppimateriaalina mm. kasettinauhoja (!), materiaali ei ole vielä siis aivan siirtynyt 2000-luvulle. Mutta mitäs siitä, hyvä meno oli ;-) Ryhmässä on reilut kymmenen oppilasta, ikähaarukka noin 25:n ja 65:n vuoden välillä.

Mukavasti palautui siinä tunnilla mieleen kaikenlaisia muistoja yliopistoaikojen opettajista. Aloitin kymmenisen vuotta sitten musiikkitieteen ja taidehallinnon opinnot täällä Hollannissa, Utrechtissa.

Meillä oli esimerkiksi nuorehko miesopettaja, jolla oli aina (siis AINA) sama sininen fleece-paita päällä, kesät talvet. Kuvitelkaa. Mahtoikohan se koskaan pestä sitä?

Eräällä naisopettajalla puolestaan oli kovin voimakkaat vaihdevuosioireet, hänellä valui usein hiki pitkin nenänvartta keskellä luentoa. Ei siinä mitään, hän itse otti asian huumorilla ja vitsaili minkä ehti.

Keskiajan musiikinhistorian opettaja oli kovin pölyisen oloinen vanhempi herra, aivan kuin itsekin keskiajalta peräisin. Vielä minun opiskeluaikana hän kuitenkin kuoli moottoripyöräonnettomuudessa mikä oli tietenkin kovin järkyttävää koko tiedekunnalle. Osallistuimme hautajaisiin jotka pidettiin yliopiston viereisessä, 1000-luvulla rakennetussa kirkossa. Yllättävää oli, että tämä vanhempi herra oli ahkera moottoripyöräilijä.

Barokin ajan musiikinhistoriaa opetti keski-ikäinen herra, joka oli omistanut elämänsä Johann Sebastian Bachin musiikin tutkimiseen. Hän suorastaan hengitti ja huokui Bachia, varmaan tekee tätä edelleenkin.

Mutta joo, mukavaa siis palata taas ajassa taaksepäin ja istua taas luennolla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti