maanantai 12. joulukuuta 2011

Oppia ikä kaikki


Kävin lauantaina Matin kanssa juutalaisessa museossa (Joods Historisch Museum). Mukana oli myös Matin vaimo avustajansa kanssa.
Museossa riitti valtavasti nähtävää. Alakerrassa oli myös valokuvaaja Saul Leiterin näyttely New Yorkista, kuvia vuosilta 1948-1960, kerrassaan upeaa katsottavaa.



En tiedä kovinkaan paljoa juutalaisesta kulttuurista, joten tässä museossa käynti sisälsi paljon uutta ja ihmeellistä. Museossa kerrottiin myös pienimuotoisesti toisen maailmansodan aikaisista juutalaisvainoista. Luin, että Hollannissa yli 25000 juutalaista piiloutui natseilta ja että heistä 17000 selviytyi hengissä. Juutalaisia oli piiloteltu Matinkin isoäidin maatilalla.


Minulle oli myös uutta liikkua pyörätuolin kanssa. Koska museo oli vähän sokkeloinen, jakauduimme kahteen ryhmään. Havaitsin, että ihmiset todella tuijottavat pyörätuolissa istujaa. Ensin häntä, sitten minua. Joillakin tuntui välähtävän silmissä sääliä (nuori mies pyörätuolissa, mikähän sitä vaivaa?). Eräs museovirkailija myös jututti hieman Mattia. Matin puhe kulkee hitaasti ja hieman epäselvästi MS-taudista johtuen - museovirkailija sen sijaan näytti käsittävän, että Matti on kehitysvammainen ja suuntasi puheensa minulle. Teki mieli sanoa, että ei Matin päässä ole mitään vikaa!

On minullakin paljon opittavaa. Olin tosi väsynyt tuon iltapäivän jälkeen, museossa oli paljon koettavaa ja keskittyminen Matin kanssa olemiseen ja puheen ymmärtämiseen tuntui aluksi uuvuttavalta. Mutta tekee hyvää laajentaa omaa comfort zonea ja elämänpiiriä - miten paljon tuostakin iltapäivästä sai ajateltavaa ja myös hyvää mieltä.

Eilen sitten otinkin todella rennosti. Luin ensin puoli päivää ja iltapäivällä kävimme katsomassa Puss in Boots-elokuvan. Kyllä se oli hauska! Naurunkyyneleitä sai pyyhkiä poskilta. Juoni ei ollut kovin kummoinen, mutta jos tykkää kissoista niin tykkää varmasti tästä leffastakin. Elokuvan jälkeen käytiin vielä syömässä ja tultiin massut pyöreinä kotiin.

Nyt se on taas maanantai-ilta ja ensi viikolla on jo joulu! :-D

4 kommenttia:

 1. Tuossa museossa olen minäkin käynyt. Hieman ärsyttävää kun ihmiset olettavat jotain vain ulkoisen muodon perusteella...

  VastaaPoista
 2. Hei, mä oon kerran kävellyt ton museon ohi! :)

  Toinen hyvä vinkki: jos joku puhuu hitaasti tai osaa huonosti kieltä, auttaa jos VÄHÄN KOROTTAA OMAA ÄÄNTÄÄN... mutta niin juuri monet tekee, tarkkailkaapa!

  VastaaPoista
 3. Riitta hei! Jotakin ihan kummallista tässä sinun sivussasi on. Nyt oli 20 lukijaa. Kirjauduin uudestaan lukijaksi ja yhtä äkkiä meitä olikin 25?

  Tiedoksesi vain. Ja terveisiä, täällä taas kurkitaan Hollannin elämänmenoa:).

  VastaaPoista
 4. Yaelian - Tiedän kyllä että syyllistyn itsekin välillä "tuomitsemaan" ulkonäön perusteella, ihan inhimillistä se vain on. Mutta yritän oppia paremmille tavoille :-)

  Mirja - Juu tutun kuuloista, hahaha! ;-D

  Mine - Olen huomannut. En valitettavasti tiedä missä vika :-( Viime viikot lukijoita on ollut listan mukaan 25. Ja olen iloisen yllättynyt jokaisesta!

  VastaaPoista