keskiviikko 21. heinäkuuta 2010

Vinkkejä työnhakijoille

Pari päivää työhakemuksia plärättyäni mielessäni alkoi muotoutua kiivasluonteinen valituspostaus hakemusten puutteellisuudesta. Päätin kuitenkin muotoilla postauksen positiivisempaan muotoon otsikolla Vinkkejä työnhakijoille. Vinkit perustuvat parin viime päivän kokemuksiini ja aion itse muistaa nämä myös tulevaisuudessa. Useat kohdat ovat monelle varmasti täysin itsestäänselvyyksiä, mutta valitettavan usein törmäsin aivan käsittämättömiin möhläyksiin hakemuksia lukiessani.

Eli tässäpä näitä:

  • Ilmoita selvästi mitä paikkaa haet (varsinkin jos firmalla on avoinna useampi työpaikka)
    Tämä on hyvä ilmoittaa aivan hakemuksen alussa, vaikkapa otsikossa. Lukijalle on varsin turhauttavaa löytää näinkin tärkeä tieto kirjeen toiseksi viimeisestä kappaleesta.
  • Merkitse kutsumanimesi selkeästi (kuten alleviivaamalla) myös ansioluetteloon
    Monilla katolilaisilla on usein jopa viisi etunimeä ja silti kutsumanimenä saattaa olla aivan jotain muuta, kuten lapsena saatu lempinimi. On rassaavaa yrittää päätellä hakijan etunimeä vaikkapa sähköpostiosoitteesta.
  • Ilmoita syntymäaikasi
    Tämä kuuluu mielestäni aivan hakemuksen perustietoihin, kuten osoite ja puhelinnumerokin. Kyse ei ole ikärasismista, vaan työnantajan tarpeesta muodostaa nopea yleiskuva hakijasta.
  • Lähetä ansioluettelo aina hakemuksen mukana!
    Hakemukset, jotka päättyvät lauseeseen "jos haluatte, lähetän teille mielellään ansioluetteloni" ohitetaan valitettavan nopeasti. Oletko kiinnostunut paikasta vai et?
  • Pitkä ansioluettelo ei aina vakuuta
    Viiden sivun mittainen ansioluettelo 24-vuotiaalla voi periaatteessa olla varsin vakuuttava, mutta kaikkia työ- ja opiskelukokemuksia ei ole tarpeen selostaa romaanin tavoin. Tähän liittyy myös seuraava vinkki:
  • Mieti mitkä työkokemukset ja -paikat ilmoitat ansioluettelossasi
    Kaikki työkokemukset eivät välttämättä ole oleellisia. Opiskeluaikoina viitenä kesänä kaupan kassana toimiminen ei ole välttämätöntä informaatiota työnantajalle, joka etsii yliopistokoulutuksen omaavaa työntekijää. Vähemmän merkittävät työpaikat (kuten lyhyet kesätyörupeamat) voi koota yhteen lauseeseen, kuten "olen myös ollut (kesä)töissä seuraavissa firmoissa ...".
  • Pidä hakemuksesi lyhyenä ja ytimekkäänä
    Työnantaja saattaa saada luettavakseen satoja hakemuksia. Älä siis jaarittele hakemuksessasi usean sivun verran, vaan koeta kertoa itsestäsi ponnekkaasti yhdellä sivulla. Miksi juuri sinä olet sopiva ehdokas avoimeen työpaikkaan?
  • Ei kirjoitusvirheitä!
    Näistä tulee pitkä miinus. Tarkistuta hakemuksesi ja ansioluettelosi vaikka kaverilla ja lue tekstit sataan kertaan varmistaaksesi virheiden puuttuminen. Pisimmän miinuksen saavat ne, jotka kirjoittavat firman nimen väärin... (Harvoin olen nähnyt niin monta eri kirjoitusversiota meidän orkesterin nimestä kuin viimeisen kahden päivän aikana, ei hyvää päivää...)

Meille on nyt toistaiseksi tullut sellaiset 150 hakemusta kahteen avoimeen paikkaan ja lisää näyttää tulevan päivittäin. Hakuaikaa on elokuun alkuun asti. Jyvät erottuvat nopeasti akanoista, esimerkiksi olemme saaneet paljon hakemuksia henkilöiltä jotka hakevat mitä vain paikkaa pakon edessä ja pysyäkseen työttömyysturvan piirissä. Minä ja työkaverini luemme hakemukset niiden saavuttua mutta emme toimi siivilänä - kaikki paperit päätyvät pomon luettavaksi asti. Luulen että suuremmissa firmoissa siivilä toimii tehokkaammin.
Ja huomenna taas hakemusten pariin ja hampaita kiristelemään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti