tiistai 3. toukokuuta 2011

Hollannin kuninkaallisia

Yleisön (=Vihreätniityt) pyynnöstä kerron hieman Hollannin kuninkaallisesta perheestä. Tein pientä surffailua netissä ja sain todeta että Hollannin kuninkaalliset voivat hyvin - kruununperillisiä sekä suosiota riittää. Toisin olivat asiat 1930-luvulla ennen kuningatar Beatrixin (kuva yllä) syntymää - tuolloin perheeseen kuuluivat vain kuningatar Vilhelmiina, prinsessa Juliana sekä prinssi Bernhard.

Julianalle ja Bernhardille syntyi lopulta neljä tytärtä: Beatrix (1938), Irene (1939), Margriet (1943) ja Christina (1947).

Kuningatar Beatrix on Hollannissa hyvin suosittu. Hän seurasi vuonna 1980 äitiään Julianaa valtaistuimelle. Silloin tällöin mediassa nousee keskustelua Beatrixin suuresta vallasta ulkopolitiikan suhteen, mutta ainakaan toistaiseksi säädöksiä ei ole muutettu ja häly vaikutusvallasta painuu toistuvasti taka-alalle.

Myös prinssi Claus, Beatrixin vuonna 2002 edesmennyt puoliso, nousi kankean alun jälkeen suosituksi kuninkaallisen perheen jäseneksi. Saksalaisen Clausin ja (myös juuriltaan saksalaisen) Beatrixin kihlaus vuonna 1965 oli monelle kova pala purtavaksi Clausin natsiyhteyksien vuoksi (hän oli kuulunut Hitler-Jugendiin).

Tästä avioliitosta syntyi kolme poikaa: Willem-Alexander (1967, vasemmalla), Johan Friso (1968, oik. alla) ja Constantijn (1969, oik. yllä). Nyt odotellaankin jännityksellä milloin "Wim-Lex" nousee valtaistuimelle - aiheesta spekuloidaan jatkuvasti.

Hollannin suosituin kuninkaallinen taitaa kuitenkin olla Willem-Alexanderin argentiinalaissyntyinen puoliso prinsessa Máxima. Häitä juhlittiin vuoden 2002 helmikuussa - tässä kuuluisa kuva Máximan hääkyynelistä. Ei siinä mitään, taisin itsekin tirauttaa parit tipat poskelle, kauniit häät olivat!


Willem-Alexanderin ja Máximan perhe on kasvanut kolmella tyttärellä. Amalia (2003, oikealla), Alexia (2005, kesk.) ja Ariane (2007, vas.) ovat kovin isänsä näköisiä :-)

Pienin prinsessa, Ariane (keskellä), aloitti koulun muutama viikko sitten salamavalojen loisteessa.

Mutta jos minulta kysytään niin tässä on Hollannin komein prinssi! :-D Prinssi Maurits, Beatrixin sisaren Margrietin poika, vuosimallia 1968. Tiedoksi kiinnostuneille että hän on (valitettavasti) naimisissa Marilènen kanssa ja pariskunta on ehtinyt saada jo kolme lastakin.

Hollannissa asuvat näkevät kuninkaalliset seuraavan kerran telkkarissa jo huomenillalla. 4. toukokuuta on täällä toisen maailmansodan muistopäivä ja Beatrix seurueineen saapuu perinteisesti Amsterdamin Dam-aukiolle laskemaan seppeleen kansalliselle muistomerkille. Tasan kello 20 vietetään kahden minuutin hiljaisuus sodassa kuolleiden muistoksi.
Rauhallista iltaa!

(kuvat: koninklijkhuis.nl, mastermaup.web-log.nl, whoopsiedaisy.nl, zimbio.com, royalty-online.nl)

10 kommenttia:

 1. "Yleisö" kiittää hyvästä postauksesta. Muistan noista häistä, vaikka en niitä livenä katsonutkaan sen, että morsiammen vanhemmat eivät saaneet osallistua tilaisuuteen. Isällä oli ilmeisesti jotain kytköksiä, jotka eivät olleet hovin mieleen.
  Tuleva kuningatar on kyllä oikein viehättävän näköinen.

  VastaaPoista
 2. Totta puhut - Máximan isä toimi 1970-luvulla maatalousministerinä Argentiinan sotilasdiktatuurin aikaan ja tästä nousi kohu. Sen seurauksena isäpapalta kiellettiin osallistuminen tyttärensä häihin.
  Nykyisin tuo kohu on jo laantunut ja Máximan suosio on huipussaan.
  Kieltämättä todella kaunis ja säteilevä tuleva kuningatar!

  VastaaPoista
 3. Máxima on mun mielestä todella tyylikästä kuningatar-ainesta enkä voinut olla huomiomatta että hän kyllä tyylillään pesi myös Williamin ja Katen häissä nuorempia neitosia.

  Pikkuprinsessat ovat myös erittäin suloisia.

  VastaaPoista
 4. champagne - samaa mieltä! Tyylitajua riittää vaikka muille jakaa :-)

  Bisquits - kivaa! lisää vain tällaisia postausideoita :-D

  VastaaPoista
 5. Postaus on jo vähän vanhempaa sorttia mutta kommentoin silti, koska itselleni oli siinä uutta, mielenkiintoista tietoa. :) Nimittäin tuo kuningatar Beatrixin ulkopoliittinen valta. Näitä nykykuninkaallisia niin helposti pitää vain seremoniallisina, että unohtuu, että osalla sitä valtaakin on. Pitääpä hiukan tutustua aiheeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Beatrixilla on tosiaan myös poliittista valtaa, myös sisäpolitiikassa. Hän mm. avaa joka syyskuussa parlamentaarisen vuoden ja pitää tällöin tärkeän puheen, jossa linjaa tulevan kauden poliittisia suuntauksia (lisäinfoa täältä: http://en.wikipedia.org/wiki/Prinsjesdag ). Mutta pian vaihtuu valta eli jää nähtäväksi miten Willem-Alexander ottaa tämän vallan käyttöönsä!

   Poista
  2. Kiitos lisätiedosta! Tosiaan, nyt jäädään odottelemaan uuden kuninkaan linjaa. Seuraan mielenkiinnolla. :)

   Aiotko muuten postata vallanvaihtoon liittyen? Olisi mielenkiintoista lukea kokemuksia paikanpäältä huhtikuussa!

   Poista
  3. Kyllä varmaan jotain postailen, on se sen verran suuri tapahtuma. Vähän jo kirjoitin tammikuun lopussa siitä kun Beatrix ilmoitti "jäävänsä eläkkeelle", täältä löytyy: http://riitta2.blogspot.nl/2013/01/nyt-tapahtuu.html

   Poista
  4. Jään kuulolle! :)

   Poista