maanantai 28. tammikuuta 2013

Nyt tapahtuu!


Historiallinen päivä! Kuningatar Beatrix ilmoitti illalla televisiopuheessaan luopuvansa tänä keväänä kruunustaan. Valtaistuimelle nousee Wim-Lex eli siis Willem-Alexander. Vastoin perinnettä hänestä ei tulekaan kuningas Willem IV (tai suomalaisittain Vilhelm IV) vaan kuningas Willem-Alexander, Máximasta tulee kuningatar.

"Kuningatar Beatrix luopuu kruunustaan"

Ajoitus on oikeastaan aivan täydellinen: Beatrix täyttää muutaman päivän päästä 75 vuotta (ihan hyvä eläkeikä), sekä Yhdistyneiden Alankomaiden Kuningaskunnan ensimmäinen hallitsija Willem I astui valtaan tasan 200 vuotta sitten (kruunattiin tosin vasta vuonna 1815). 


Virkaanastujaiset tapahtuvat aina Amsterdamissa, tämä sääntö on jopa kirjattu perustuslakiin. Juhlahumua on odotettavissa 30. huhtikuuta eli kuningattarenpäivänä (kuningatar Julianan syntymäpäivä, yleinen vapaa- ja juhlapäivä). Voi olla vähän ruuhkaa Amsterdamissa !!

Ai joo ja arvatkaas miten kuningashuone tiedotti Beatrixin puheesta? Twitterillä tänään klo 17!


"Tänä iltana klo 19 radion ja television välityksellä
kuningattaren puhe Huis ten Bosch-palatsista"

Medialla oli tuskin mitään ongelmaa lyhyen valmistautumisajan suhteen - he ovat odottaneet tätä hetkeä jo useita vuosia. Raportit, videot, valokuvat, kaikki materiaali odotti jo valmiina hyllyllä. Nederland 1-kanava on myös näköjään hälyyttänyt kaikki uutisankkurit töihin ja lähettänyt useita reporttereita ympäri maata, eli MEGA-aihe on käsillä ja jännittävät kuukaudet edessä!

Ruutukaappaukset täältä ja täältä ja kuningashuoneen Twitter-sivulta.

6 kommenttia:

 1. Historiallinen päivä tulossa. Arvaa, kuka on juuri silloin Suomessa... toivottavasti näkyy myös siellä tv:stä. Menee vappu tiiviisti tv:n ääressä ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ouh! Luulisin että juhlallisuuksia voi seurata myös netin välityksellä (nos.nl ja varmaan RTL myös) jos ei telkusta näy. Jännittävää!

   Poista
 2. Kivaa et valta vaihtuu:)

  On varmasti kunnon hulinat kuningattarenpäivänä Amsterdamissa;)

  Jamssi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä uutiset toivat tosiaan vähän säpinää tähän arkeen! Töissäkin oli aamulla innostunut tunnelma ;-D Nyt odotellaan bileitä!

   Poista
 3. Teillä tuo kruunajaispäivä on varmaan vapaapäivä`? Jännää tulossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On juu, 30.4. on Kuningattarenpäivä (Koninginnedag) ja täällä yleinen vapaapäivä. Tosin ensi vuodesta eteenpäin vietetään tuon päivän sijaan Kuninkaanpäivää (Koningsdag) 27. huhtikuuta.
   Ilmeisesti luvassa on jonkinlainen vallanvaihtoseremonia kruunajaisten sijaan, luulen kuulleeni näin eilisissä uutisissa. Myöskään Beatrixia ei kruunattu vuonna 1980, toisin kuin esimerkiksi kuningatar Elisabeth vuonna 1953. Odotamme jännityksellä!

   Poista