lauantai 27. syyskuuta 2014

Amsterdamissa kääntymässä


Kuten olen jo aiemmin maininnutkin, arkiaamu alkaa ja työpäivä päättyy joen ylityksellä. Yleensä poljen leppoisasti puiston läpi lautalle, mutta tällä viikolla lähdin parina aamuna jostain syystä liian myöhään, joten sain kiitää rantaan renkaat ulvoen. Yleensä joki näyttää aamuisin tältä (yläkuva). Taivas ei suinkaan näytä usein pilvettömältä, tässä nyt vain kävi hyvä tuuri.


Tänä vuonna ollaan saatu entistä useammin ihastella näitä kelluvia kerrostaloja. Tässä on parkissa vuonna 1996 valmistunut Mein Schiff 1, tulee silloin tällöin vastaan Amsterdamissa.


Ja siellä menee AIDAsol, IJ-joen vakiovieras. On tässä matkalla kääntymään joen leveämmässä kohdassa. Käännöksen jälkeen se parkkeeraa Musiikkitalon viereen. Aida on helppo tunnistaa keulaan maalattujen silmien ja hymyhuulien ansiosta.


Eilen aamulla seurattin lautalta käsin jännityksellä MSC Magnifican käännösoperaatiota. Saa siinä olla kapteenilla kieli keskellä suuta, ei jäänyt paljoa tilaa joen rannoille. Yllättävän ketterästi kääntyminen kuitenkin sujui ja niin saatiin keula jo valmiiksi lähtösuuntaan.


Meidän toimiston ikkunat ovat keskustan suuntaan ja siitä saadaankin seurata turistien virtaa keskustaa kohti. Luulen että useimmat matkustajista ovat amerikkalaisia, ainakin lenkkareista päätellen (hohtavan valkoiset). Juu tiedän kyllä, valkoiset lenkkarit (ja vyölaukku pullean vatsan somisteena) ovat niin klisee, mutta aivan totisinta totta ainakin näillä risteilylaivoilla.
Turistien virta käy iltapäivällä takaisin, laivat parkkeeraavat yleensä vain noin 8-10 tunnin ajaksi ja jatkavat sitten matkaa. Joskus töräyttävät lähtiessä torvea niin että toimiston ikkunat helisevät.

                                                                               ***

Tänään käväisin toisella lautalla keskustassa sekä kahvilla Suomi-kaupassa. Mukaan lähti myös vaihtokirjoja (siellä on kirjahyllyllinen suomalaisia kirjoja joita voi ostaa ja vaihtaa), pari lehteä, ruisleipää ja suklaata.Aarre!
Suomi-ikävä saattaa edelleenkin näiden vuosien jälkeen yllättää ja silloin on hyvä että meillä on tämä oma Suomi-kauppa Amsterdamissa. Siellä vaihdetaan kuulumiset, selataan lehdet, katsotaan onko hyllyyn tullut uusia kirjoja ja tuotteita. Juttelin kahvipöydässä myös erään hollantilaisen rouvan kanssa, joka on Suomi-fani (erityisesti Lappi-fani). Hän oli aikoinaan opiskellut Suomen kieltä, kiinnostunut sen myötä kulttuurista ja käynyt lukuisia kertoja Suomessa. Yritin kysellä miksi se Suomi niin kiinnostaa, mutta hän ei osannut selittää sitä sen kummemmin, kertoi vain tykkäävänsä maasta ja kaikesta suomalaisesta. Ja silloinhan A Piece of Finland-kauppa on ihan oikea paikka.

Nyt letunpaistoon. Iloista viikonloppua!

6 kommenttia:

 1. Hei, pitkästä aikaan, siellä sinä vain kuljailet. Minulla on blogissani tällainen linkki muiden ohessa, vilkaise niin olet laiva/alus kartalla heti.http://www.marinetraffic.com/fi/ais/home
  Raikasta syksyä sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mahtava linkki tuo! Aivan kuin Flightradar mutta laivoille!
   Iloista syksyä!

   Poista
 2. Oi mikä onni että on tuollainen Suomikauppa lähellä!!

  VastaaPoista
 3. Oih, Suomi-kauppa! Meidän Boyne jokeen eivät taitaisi edes noiden jättilaivojen pelastusveneet mahtua :) Suloista sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Geisha-levy on jo melkein mutusteltu, hups. Pian uudelleen ostoksille Suomi-kauppaan :)
   Aurinkoista sunnuntaita!

   Poista